Skip to content

clock 2 min leestijd

Kennis

Alles wat je moet weten over factoring

JEXpertise

Factoring wordt steeds populairder onder ondernemers. Maar wat is factoring nu precies en wat kan het voor jouw onderneming betekenen?

Wat is factoring?

Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd, is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen (debiteuren) verkoopt aan een factoringmaatschappij. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf vrijwel direct een groot deel van het factuurbedrag. De factoringmaatschappij neemt het risico over en is verantwoordelijk voor het innen van de betalingen.

Als je als ondernemer je openstaande facturen verkoopt, word je direct uitbetaald. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van de betalingstermijn. Wanneer je gebruik maakt van factoring betaal je gemiddeld tussen de 2% tot 5% van het factuurbedrag. Dit percentage wordt ook wel een factorfee genoemd.

In de uitzendbranche verwijst factoring naar een financieringsdienst waarbij een uitzendbureau zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Deze betaalt het uitzendbureau minus de factorfee en rente uit en neemt het debiteurenbeheer over. Vervolgens wacht de factoringmaatschappij op betaling van de opdrachtgever.

De voordelen van factoring

Factoring kan een interessante financieringsoplossing zijn voor bedrijven die te maken hebben met lange betalingstermijnen of die onvoldoende werkkapitaal hebben. Daarbij kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van op het beheer van hun debiteurenadministratie.

Het biedt dus verschillende voordelen voor bedrijven, waaronder:

  • Verbeterde cashflow: in plaats van te moeten wachten op betalingen van klanten met lange betalingstermijnen, ontvangen bedrijven onmiddellijk geld voor hun openstaande facturen. Dit verbetert de cashflow van het bedrijf, waardoor het in staat is om gemakkelijker aan financiële verplichtingen te voldoen.
  • Snelle financieringen: uitgekeerde factuurbedragen staan vaak binnen enkele dagen op de rekening en in sommige gevallen zelfs binnen 24 uur.
  • Minder administratieve lasten: door het debiteurenbeheer over te dragen aan de factoringmaatschappij, kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten.
  • Kleiner risico op wanbetaling: factoringmaatschappijen nemen het risico op wanbetalingen en niet-betalingen over, na een kredietwaardigheidscheck. Hierdoor zijn er minder risico’s van onbetaalde facturen en een stabielere cashflow.
  • Geen externe geldverstrekker: het is geen lening bij de bank of een andere geldverstrekker, waardoor je geen schulden hebt en er geen onderpand vereist is.
  • Meer flexibiliteit: de financieringsoplossing is over het algemeen flexibeler dan andere vormen van financiering, omdat het bedrijf zelf kiest welke facturen het verkoopt.
  • Extra diensten: factoringmaatschappijen bieden vaak extra diensten, zoals incasso en credit-checking. Dit kan helpen om financiële processen te stroomlijnen en de risico’s te verminderen.

Kortom, het is een aantrekkelijke financieringsoplossing vanwege de verschillende voordelen die het biedt op het gebied van cashflow, risicovermindering en groeimogelijkheden.

Nadelen van factoring

Er zijn ook nadelen aan verbonden die belangrijk zijn om te overwegen.

  • Kosten: het brengt kosten met zich mee. De factoringmaatschappij betaalt namelijk niet het gehele factuurbedrag, maar houdt een factorfee in. Dit percentage ligt gemiddeld tussen de 2% en 5%.
  • Kredietwaardigheidscheck: voor elke aanvraag wordt een check gedaan om de financiële gezondheid van de opdrachtgever en de risico’s voor betaling in kaart te brengen. Niet alle openstaande facturen kunnen daarom verkocht worden.

Freelance factoring bij JEX

Ben je een freelancer en heb je vaak last van lange betaaltermijnen of zelfs uitblijvende betalingen van klanten? De backoffice dienstverlening van JEX neemt het volledige debiteurenrisico over en betaalt jou (na kredietcheck van de klant) binnen 48 uur uit. Zo heb jij minder risico’s en word je sneller uitbetaald!