Update:
| 2 min
Starten als zzp’er: waar moet je op letten?
Starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is erg makkelijk. Even inschrijven bij de Kamer van Koophandel en laat die opdrachten maar binnenstromen. Daarnaast bepaal je zelf welke opdrachten je aanneemt, verdien je vaak meer dan wanneer je werkt in loondienst en heb je veel vrijheid.
Als je dit zo leest vraag je je bijna af waarom er nog mensen in loondienst werken. Maar ondanks deze voordelen, zitten er toch een aantal haken en ogen aan het werken als zzp’er. Het is dus niet zo gemakkelijk als het in eerste instantie lijkt. Want naast het werk dat je uitvoert, zijn er ook veel randzaken waar je rekening mee moet houden.
First things first
Wat is een zzp’er nou eigenlijk? Zoals je waarschijnlijk al weet, is een zzp’er iemand die als zelfstandig ondernemer werkt. Het grote verschil met iemand in loondienst is dat je als zzp’er eigen baas bent en geen verantwoording hoeft af te leggen aan een baas of leidinggevende. Je hebt dus meer vrijheid en bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt.
Momenteel zijn er meer dan een miljoen zzp’ers in Nederland, maar we voelen je vraag al aankomen: “Waarom wordt niet iedereen dan zzp’er?”. Niet iedereen heeft de behoefte om voor zichzelf te beginnen. Wil je wél beginnen als zzp’er? Dan zetten wij de belangrijke dingen voor je op een rijtje.
Weet waar je aan toe bent
Als zzp’er heb je namelijk bepaalde plichten die je niet hebt als je in loondienst werkt. Voordat je besluit als zzp’er aan de slag te gaan, is het handig om deze eerst te kennen zodat je weet waar je aan toe bent. Als zzp’er loop je namelijk meer risico dan iemand die in loondienst is.
Minder zekerheid
Dit komt ten eerste omdat het minder zekerheid biedt. Je opdrachten kunnen op ieder moment worden beëindigd, tenzij dit vooraf anders is afgesproken. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en ben je niet standaard verzekerd als je ergens aan het werk bent. Het is wel mogelijk om pensioen op te bouwen, via (bijvoorbeeld) een collectief wat speciaal voor zelfstandigen is. Of je houdt het simpel! Je kan er ook gewoon voor kiezen om iedere maand zélf een gedeelte van je inkomen opzij te zetten.
Verzekeringen
Verder is er een groot verschil op het gebied van verzekeringen. Als zzp’er ben je niet in dienst van een bedrijf, waardoor je ook geen gebruik kan maken van de bedrijfsverzekeringen. Heb je bijvoorbeeld een ongeluk tijdens werktijd waardoor je niet meer aan het werk kan? Dan ontvang je geen vergoeding voor deze periode. Daarom is het handig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.
De hoed en de rand
Als zzp’er kies je dus zelf opdrachten bij opdrachtgevers die je leuk vindt. Deze opdrachtgevers vinden je alleen op het moment dat jij je marketing op orde hebt en betalen je facturen pas wanneer deze juist zijn opgemaakt en verzonden. Wist je trouwens ook al dat je die facturen minimaal zeven jaar moet bewaren? En als dan eindelijk alles is opgemaakt en verzonden, loop je ook nog het risico dat je opdrachtgever te laat of zelfs helemaal niet betaalt.
Deze zaken zijn van groot belang, maar hier had je vooraf misschien geen rekening mee gehouden. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent en dus weet van de hoed én de rand voordat je als zzp’er begint.
Focus op waar je goed in bent
Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, wil je zo min mogelijk met randzaken bezig zijn. We helpen je graag met onder andere je financiële administratie en met de backoffice van JEX. Zo heb je geen zorgen meer over te late of niet complete betalingen en kan jij je focussen op waar je écht goed in bent.