JEX blog

Alles wat je moet weten als een uitzendkracht ziek is - JEX

Geschreven door JEX | Sep 16, 2024 10:00:00 PM

Uitzendkracht ziek? Kan gebeuren! Als uitzendbureau is het belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Wij vertellen je hoe.

Ziekmelden als uitzendkracht

Vertel je uitzendkrachten hoe zij zich moeten ziekmelden. Zowel bij jou als bij de opdrachtgever. Dit voorkomt verwarring en je zorgt sneller voor vervanging. Houd daarnaast ook regelmatig contact met ze. Zo blijf je op de hoogte van hun conditie.

Hoe zit het met de doorbetaling als een uitzendkracht ziek is?

Of het loon van een uitzendkracht bij ziekte wordt doorbetaald is afhankelijk van het soort contract. Er is namelijk een verschil tussen een contract met en zonder uitzendbeding.

Een uitzendkracht krijgt meer rechten als deze langer voor een uitzendbureau werkt. Dit ligt vast in het fasensysteem voor uitzendkrachten. Dit kan het fasensysteem van de ABU of het fasensysteem van de NBBU zijn. Daarnaast zijn er in de cao afspraken gemaakt over loondoorbetaling bij ziekte.

Contract met uitzendbeding

Bij ziekte tijdens een overeenkomst met uitzendbeding eindigt de overeenkomst. De uitzendkracht wordt door het uitzendbureau aangemeld bij het UWV. Hierbij gelden er 1 of 2 wachtdagen, zonder uitbetaling van loon. Het UWV bepaalt dan of er recht is op een ziektewetuitkering.

Een uitzendkracht met recht op een ziektewetuitkering ontvangt maximaal twee jaar lang een uitkering van 70% van het dagloon. Deze wordt berekend aan de hand van het gemiddelde loon van de periode voorafgaand aan de ziekte.

Contract zonder uitzendbeding

Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben recht op doorbetaling tijdens ziekte zolang de overeenkomst duurt. Hierbij geldt er een wachtdag waarover de uitzendkracht geen recht heeft loondoorbetaling.

In het eerste jaar is het uitzendbureau verplicht om 90% van het loon door te betalen en in het tweede jaar 80%.

Uitzendkracht uit dienst door einde contract of ontslag bij ziekte

Wordt een uitzendkracht ziek en loopt het contract af tijdens de ziekteperiode? Dan kan deze recht hebben op een Ziektewet-uitkering. Dit geldt ook wanneer het bedrijf waar de uitzendkracht werkt (de inlener) het contract beëindigt op het moment dat de uitzendkracht ziek wordt. In zo'n geval kan de uitzendkracht vanaf de tweede ziektedag in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering. Deze uitkering ondersteunt de uitzendkracht tijdens ziekte.

Alles geregeld via JEX

Als uitzendbureau moet je doen waar je écht goed in bent. Via de one-stop-shop van JEX beëindig je bij ziekte eenvoudig de plaatsing van je uitzendkracht. Weer beter? Dan kan er opnieuw een plaatsing worden aangemaakt via het portaal. Met onze complete uitzendsoftware vereenvoudig en versnel je jouw dagelijkse werkzaamheden.