De geldigheidsduur van een VCA-certificaat kan variëren, dit is afhankelijk van het type certificering en de certificeringsinstantie die het heeft verstrekt.
Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
- VCA Basis (VCA-B): een VCA Basis-certificaat is doorgaans 3 jaar geldig. Na afloop van deze periode moet het bedrijf opnieuw een audit doorlopen om te controleren of het nog steeds voldoet aan de VCA-normen.
- VCA VOL (VOL-VCA): een VOL-VCA-certificaat bedoeld voor operationeel leidinggevenden heeft ook een geldigheidsduur van 3 jaar.
- VCA VIL (VIL-VCU): voor uitzend- en detacheringsbureaus geldt de VIL-VCU-certificering. Ook deze heeft een geldigheidsduur van 3 jaar.
Na het verstrijken van de geldigheidsduur moet het bedrijf een nieuwe audit ondergaan om te bevestigen dat het nog steeds voldoet aan de vereisten van de VCA-normen.
Tijdens deze audit wordt opnieuw beoordeeld of het veiligheidsbeheersysteem van het bedrijf effectief is geïmplementeerd en of het bedrijf blijft voldoen aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
Het is belangrijk voor bedrijven om de vervaldatum van hun VCA-certificaat in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen om hercertificering aan te vragen en te voorkomen dat het certificaat verloopt en hun bedrijfsactiviteiten worden verstoord.