Skip to content

Hoe ziet werken met een tussenkomstovereenkomst eruit?

Werken met een modelovereenkomst voor tussenkomst, ook wel een tussenkomstovereenkomst genoemd, betekent dat de tussenpersoon optreedt als intermediair tussen een opdrachtgever en een zzp’er.
In deze rol fungeert de tussenpersoon als opdrachtgever voor de zzp’er en tegelijkertijd als opdrachtnemer voor de opdrachtgever, waardoor hij in de contractuele keten zit. De tussenpersoon verzorgt zowel de contractuele als de administratieve afhandeling, terwijl de zzp’er de feitelijke werkzaamheden voor de opdrachtgever verricht. 

 De tussenpersoon zorgt ervoor dat de opdrachtgever en zzp’er met elkaar in contact komen en neemt de administratieve afwikkeling van de overeenkomst op zich. Daarbij maakt de tussenpersoon gebruik van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst voor tussenkomst.
Deze overeenkomst legt vast dat er geen arbeidsovereenkomst bestaat tussen de zzp’er en de opdrachtgever of tussen de zzp’er en de tussenpersoon. Belangrijke bepalingen hierin bevestigen dat de zzp’er zelfstandig opereert, zoals het ontbreken van een gezagsverhouding en de mogelijkheid voor de zzp’er om zijn of haar eigen werktijden te bepalen.
 

 Door gebruik te maken van een goedgekeurde modelovereenkomst, vermindert de tussenpersoon het risico op schijnzelfstandigheid en mogelijke naheffingen van de Belastingdienst. Het blijft echter van belang dat de feitelijke uitvoering van het werk overeenkomt met de afspraken in de overeenkomst om juridische en fiscale complicaties te voorkomen. 

Niet gevonden wat je zocht?

Onze kennisbank geeft antwoord op veelgestelde vragen.
Informatie niet gevonden? Bel of mail ons.