De Wet Aanpak Schijnconstructies beschermt medewerkers en dus ook uitzendkrachten tegen onderbetaling en beschermt werkgevers en dus uitzendondernemingen tegen oneerlijke concurrentie.
De maatregelen in de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) gaan schadelijke gevolgen van schijnconstructies tegen. Zo zijn medewerkers beter beschermd tegen onderbetaling en wordt concurrentie eerlijker. Ook verbetert deze wet de handhaving van het arbeidsrecht. Hieronder staan de belangrijkste punten uit de WAS.
Ketenaansprakelijkheid voor loon: werkgever én opdrachtgever aansprakelijk
Huurt een opdrachtgever een ander bedrijf in om het werk uit te voeren, en huurt dat bedrijf ook weer een ander bedrijf in? Dan spreken we van een keten. Ontvangt een medewerkers van het laatste bedrijf (de uiteindelijke uitvoerder) geen loon? Dan kan hij alle schakels in de keten aansprakelijk stellen. Dus zijn eigen werkgever, het tussenbedrijf en de opdrachtgever. Dit noemen we ketenaansprakelijkheid voor loon.
Minimumloon verplicht betalen via bank
Werkgevers mogen het wettelijk minimumloon (WML) niet contant betalen, maar moeten dit via de bank doen. Wat een medewerker meer dan het minimumloon verdient, mag de werkgever wel contant betalen. De medewerker kan de werkgever machtigen om het volledige loon over te maken naar een andere bankrekening. Bijvoorbeeld naar de rekening van een schuldhulpverlener.
Volledig minimumloon uitbetalen
Werkgevers moeten het volledig minimumloon betalen aan medewerkers. Op het WML mogen alleen de wettelijk verplichte of toegestane bedragen worden ingehouden. Zoals belastingen en premies. Onder voorwaarden mogen ook kosten voor huisvesting en zorgverzekering worden ingehouden.
Duidelijke loonstrook
Werkgevers moeten zorgen dat de loonstrook begrijpelijk is voor medewerkers. Zo moet duidelijk zijn hoe het loon is opgebouwd. Dit voorkomt dat een medewerker op papier minimumloon krijgt uitbetaald, terwijl dat in de praktijk niet zo is. Bijvoorbeeld omdat het loon gedeeltelijk uit onkostenvergoedingen bestaat die niet onder het WML vallen. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan werkgevers een boete geven als de loonstrook niet klopt.