Wat zijn wettelijke verplichtingen in de uitzendbranche? Lees over de WKA, de WAB, cao's en meer.

Wat is eigenrisicodragerschap ziektewet?

De term "ERD" in de context van de ziektewet (ZW) staat voor "eigenrisicodragerschap". Als eigenrisicodrager voor de ziektewet neem je als werkgever de verantwoordelijkheid op je voor de betaling van de ziektewetuitkering aan werknemers die ziek uit dienst gaan of een tijdelijk contract hadden en ziek worden binnen vier weken na het einde van het dienstverband.

1. Verantwoordelijkheden van een eigenrisicodrager

  • Uitkering betalen: Als eigenrisicodrager betaal je zelf de ziektewetuitkering aan zieke 
    (ex-)werknemers. Dit geldt voor maximaal 104 weken.
  • Verzuimbegeleiding en re-integratie: Je bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van de zieke (ex-)werknemers. Dit omvat het opstellen van een plan van aanpak en het monitoren van de voortgang.
  • Arbodienst en bedrijfsarts: Je moet samenwerken met een arbodienst of bedrijfsarts voor de medische begeleiding van zieke (ex-)werknemers.

2. Voordelen van eigenrisicodragerschap

  • Kostenbeheersing: Door zelf het risico te dragen, kun je mogelijk de kosten van de ziektewetuitkeringen beter beheersen.
  • Meer regie: Je hebt meer controle over de verzuimbegeleiding en re-integratieprocessen, wat kan leiden tot effectievere en snellere terugkeer naar werk.
  • Premieverlaging: Als eigenrisicodrager betaal je minder premie aan het UWV voor de ziektewet, omdat je zelf het financiële risico draagt.

3. Nadelen van eigenrisicodragerschap

  • Financieel risico: Je neemt het financiële risico van de ziektewetuitkeringen op je, wat vooral nadelig kan zijn bij een hoog ziekteverzuim.
  • Administratieve lasten: Het beheren van verzuimbegeleiding en re-integratie brengt extra administratieve werkzaamheden met zich mee.
  • Kosten van externe dienstverlening: Het inschakelen van arbodiensten, re-integratiebureaus en andere externe partijen kan kosten met zich meebrengen.

4. Voorwaarden en procedure

  • Aanmelding: Om eigenrisicodrager te worden, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan tweemaal per jaar, per 1 januari en per 1 juli.
  • Garantieverklaring: Bij de aanmelding moet je een garantieverklaring van een erkende bank of verzekeraar overleggen. Deze verklaring zorgt ervoor dat je de uitkeringen kunt blijven betalen, ook als je zelf financieel in moeilijkheden komt.
  • Minimale termijn: Als je eenmaal eigenrisicodrager bent, ben je dat minimaal drie jaar. Daarna kun je ervoor kiezen om weer terug te keren naar het publieke stelsel bij het UWV.

5. Re-integratieverplichtingen

  • Re-integratieverslag: Net als bij reguliere werknemers, moet je voor zieke (ex-)werknemers een re-integratieverslag bijhouden. Dit verslag wordt beoordeeld als de werknemer een WIA-uitkering aanvraagt na 104 weken ziekte.
  • Sancties: Als je niet voldoende inspanningen verricht voor de re-integratie van de werknemer, kan het UWV een sanctie opleggen, zoals een verlenging van de loondoorbetalingsperiode.

6. Ondersteuning

  • Externe ondersteuning: Veel werkgevers kiezen ervoor om een verzekering af te sluiten die de risico's en kosten van het eigenrisicodragerschap dekt. Daarnaast kunnen re-integratiebureaus ondersteuning bieden bij het begeleiden van zieke werknemers terug naar werk.

Eigenrisicodragerschap voor de ziektewet biedt werkgevers de mogelijkheid om meer controle te hebben over het verzuimbeheer en de bijbehorende kosten, maar brengt ook verantwoordelijkheden en risico's met zich mee. Het is belangrijk om goed te overwegen of dit past bij de omvang en de specifieke situatie van je onderneming.

Niet gevonden wat je zocht?

Onze kennisbank geeft antwoord op veelgestelde vragen.
Informatie niet gevonden? Bel of mail ons.