De cao ABU voor uitzendkrachten in 2024

Jexpertise Thumbnail-1

Lees hier alles over de cao voor uitzendkrachten van de ABU. Deze cao geldt van 1 april 2024 tot 6 januari 2025 en is bedoeld om eerlijke en duidelijke afspraken te verzekeren tussen uitzendkrachten en uitzendbureaus. Om je op weg te helpen hebben wij voor jou de belangrijkste punten op een rij gezet.

Wat is ABU? 

First things first, de ABU staat voor de Algemene Bond Uitzendondernemingen. Dit is de grootste brancheorganisatie voor uitzendbureaus en payrollbureaus in Nederland. De ABU beschermt de belangen van meer dan 500 uitzendbureaus die samen een groot deel van de markt vertegenwoordigen. Ook niet onbelangrijk, de cao van de ABU is algemeen verbindend verklaard.

Wanneer een uitzendbureau is aangesloten bij de ABU vallen uitzendkrachten onder het fasensysteem van ABU.

De opzegtermijn van een uitzendkracht in de ABU 

De opzegtermijn van een uitzendkracht zonder uitzendbeding kan voor wat onduidelijkheid zorgen. Wij zochten het voor je uit.

Bepaalde tijd

Bij een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd kunnen de uitzendkracht en de uitzendonderneming altijd tussentijds opzeggen. Dit geldt zolang er aan de wettelijke opzegtermijn wordt gehouden, tenzij in de overeenkomst staat dat tussentijds stoppen niet mag. Als de overeenkomst korter duurt dan de opzegtermijn is tussentijds stoppen niet mogelijk.

Onbepaalde tijd

Bij een overeenkomst voor onbepaalde tijd mag de uitzendkracht of het uitzendbureau opzeggen, maar moeten ze wel rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. De overeenkomst eindigt dan op de eerstvolgende werkdag.

De inlenersbeloning in de cao ABU 

De inlenersbeloning is een belangrijk onderdeel voor uitzendkrachten. De inlenersbeloning zorgt ervoor dat de uitzendkracht evenveel betaalt krijgt en dezelfde arbeidsvoorwaarden heeft als collega’s met een gelijke of gelijkwaardige functie bij de opdrachtgever.

De salarisschalen en verhoging voor de allocatiegroep in 2024

In 2024 hebben uitzendkrachten die behoren tot de allocatiegroep recht op een cao-beloning die afwijkt van de inlenersbeloning. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of zonder startkwalificatie. Deze cao-beloning bestaat uit een beginsalaris en een periodieke verhoging van 2,25%. 

Het uurloon wordt twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, aangepast met het percentage van de verhoging van het wettelijk minimumloon. Na maximaal 52 weken (of 104 weken voor bepaalde groepen) wordt de cao-beloning vervangen door de inlenersbeloning.

De volledige cao download je via de ABU.

Salaristabel per 1 juli 2024

Functiegroep 

Beginsalaris 

Periodieke verhoging naar functiegroep 

1 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

2,25% 

2 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

2,25% 

3 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

2,25% 

4 

€ 14,54 

2,25% 

5 

€ 15,21 

2,25% 

6 

€ 15,95 

2,25% 

Blijf altijd op de hoogte via JEX  

Wij houden je altijd op de hoogte van de belangrijkste updates. Wat we nog meer doen? De dagelijkse werkzaamheden van je uitzendbureau vereenvoudigen en versnellen. Bekijk onze uitzendsoftware om uitzendkrachten simpel te plaatsen en te beheren. Met de one-stop-shop van JEX heb je alles wat je nodig hebt in één systeem.

Er ook zeker van zijn dat uitzendkrachten altijd op tijd én correct worden betaald? Besteed je backoffice werkzaamheden uit bij JEX Backoffice. Zo heb je geen gedoe meer rondom de uitbetaling van jouw uitzendkrachten.