De cao NBBU voor uitzendkrachten in 2024

Jexpertise Thumbnail-2-Aug-07-2024-09-36-10-6617-AM

Veel uitzendkrachten vallen onder de cao van NBBU. Daarnaast heb je in de uitzendbranche de cao ABU. Die is algemeen verbindend verklaard, dus de cao NBBU lijkt hier heel erg op. De cao geldt van 1 april 2024 tot 6 januari 2025. De belangrijkste punten zetten we voor jou op een rij.

Wat is NBBU?

De NBBU staat voor Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen. De cao van de NBBU komt op voor de belangen van uitzendkrachten en zet zich in voor een uitzendmarkt waarin uitzendbureaus, uitzendkrachten en opdrachtgevers op een verantwoorde manier met elkaar samenwerken.

Is een uitzendkracht aangesloten bij de NBBU? Dan valt deze onder het fasensysteem van NBBU. Ook JEX is NBBU-lid.

De salarisschalen en loonsverhoging voor uitzendkrachten in 2024

Vanaf 1 juli gaat het minimumloon weer omhoog. Dit keer met 3,09%, omdat het wordt gebaseerd op de stijging van de lonen. Dit heeft ook invloed op uitkeringen zoals bijstand, AOW en die van de UWV.

Het nieuwe minimumloon wordt door de loonsverhoging € 13,68 bruto per uur. De extra stijging van 1.2% per 1 juli 2024 gaat niet door omdat de Eerste Kamer tegen heeft gestemd.

De salarisschalen per functiegroep lees je hieronder.

Salaristabel per 1 juli 2024

Functiegroep

Beginsalaris

1 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

2 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

3 

Wettelijk minimum(jeugd)loon 

4 

€ 14,54 

5 

€ 15,21 

6 

€ 15,95 

De opzegtermijn van een uitzendkracht in de NBBU

Hoe zit het met de opzegtermijn voor uitzendkrachten zonder uitzendbeding? Wij zochten het voor je uit.

Overeenkomst voor bepaalde tijd

Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd kunnen de uitzendkracht en de uitzendonderneming het contract tussentijds beëindigen. Dit mag zolang de wettelijke opzegtermijn wordt gevolgd, tenzij in het contract staat dat tussentijds stoppen niet is toegestaan. Daarnaast kan een contract niet worden opgezegd als de duur van het contract korter is dan de opzegtermijn.

Overeenkomst voor onbepaalde tijd

Bij een contract voor onbepaalde tijd is het mogelijk om op te zeggen door zowel de uitzendkracht als door het uitzendbureau. Hierbij moet wel de wettelijke opzegtermijn worden gevolgd. Na het opzeggen eindigt de overeenkomst op de eerstvolgende werkdag.

Up-to-date blijven met JEX

Met JEX ben je altijd op de hoogte van belangrijke updates. Wat we doen? Jouw dagelijkse taken eenvoudiger en sneller maken. Met onze uitzendsoftware plaats en beheer je uitzendkrachten simpel. De one-stop-shop van JEX biedt alles wat je nodig hebt op één plek.

Ook geen gedoe meer met het betalen van je uitzendkrachten? Je backoffice uitbesteden doe je bij JEX. Met de backoffice van JEX zorg je ervoor dat uitzendkrachten altijd op tijd en correct worden betaald.